Гениалността идва понякога в малка опаковка 13.06 | 17:10

3-годишно дете аутист се оказа брилянтен художник

От Христина Рафаилова

Великобритания има нов гениален художник. Той не е завършил нито художествено училище, нито се е дипломирал с отличен от някои известен университет. 

Брилянтният артист, чиито платна може да ви накарат да ахнете, всъщност е на 3 години и страда от аутизъм. 

Талантът на малката Айрис Грейс Халмшоу бил открит, когато препоръчали на родителите й рисуването като терапия за заболяването й, разказва Daily Mail.  

Четката и боичките допринасяли значително за подобряване на състоянието на момиченцето. Благодарение на това, че може да твори Айрис, е много по-склонна да играе с родителите си и изглежда много по-щастлива. 

Разбираемо за всеки един родител, и тези на Айрис много харесали картините й. Поради това те решили да пробват да ги продават.

Те постнали снимки на платната във Facebook. Учудването им било наистина голямо, когато едната творба на момиченцето им се продало за 830 паунда. 

"Когато започна с терапията, ние решихме, че тя рисува страхотно, но ние сме родители и всичко, което тя прави ни се струва невероятно", споделя бащата на Айрис. 

"Преди три месеца осъзнахме, че тя има талант. Предложения за закупуване на картините й заваляха от целия свят и копие на една от тях в рамка беше продаден на благотворителен търг за 830 британски лири", казва пък майката.

Айрис е диагностицирана с аутизъм преди една година. Тя не може да говори. Преди да открият рисуването те пробвали много различни терапии, за да помогнат на дъщеря си.

"Започнахме с игрова терапия, след това пробвахме речева, музикална", разказва терапевтът й. Изобразителното изкуство обаче се оказало чудото, нужно на момиченцето. 

Водещи

Най-четени