Голяма археологическа находка направиха на Острова 05.12 | 17:06

Яхнията от коприва била любимото ястие на живелите по онези земи преди 3 000 г.

От iNews.bg

Откриването на стотици непокътнати артефакти в мочурищата на Кембриджшир хвърли повече светлина върху това, как е протичал всекидневният живот на хората през бронзовата епоха, пише в. Daily Mail.

Археолози твърдят, че откриването на най-голямата колекция от предмети, която някога е разкривана на едно място във Великобритания, дава изключително познание за живота на хората преди 3 000 години.

Любопитно е, че разкопките сочат, че местните жители не са могли да устоят на яхнията от коприва.

Досега само част от обекта е разкопан.

Плетени кошници, дървени дръжки и фрагменти от текстил са оцелели, защото са били заровени в дълбоките слоеве от торф и тиня.

Също така е намерена купа с дървена лъжица, вклинена в това, което се предполага, че би могло да е тяхното любимо ястие.

Шест лодки, които са били издълбани от стволовете на дъбови дървета, били в толкова добро състояние, че дървеният материал може да бъде видян ясно, а също така може да се видят белези от поправки, направени от техните собственици. Една от лодките е дълга 4 метра.

Били са открити и бронзови мечове и копия, които вероятно са били хвърлени в реката в перфектно състояние като оброчни предмети.

Дейвид Гибсън, който е ръководител на катедрата по археология към Кеймбриджкия университет, заяви, че откритията са с международно значение.

Марк Найт, който е ръководител на разкопките край Кембриджшир, казва: "Ние говорим за бронзовата епоха и чувството е такова, че все едно гледаме през много тесен прозорец, с частично открити пердета. Сега като че ли някой е отворил прозорците и ние виждаме много повече."

Артефактите са били открити заровени на четири метра под древно речно корито източно от Питърбъро.

Разкопките се очаква да продължат в продължение на няколко години. Сега артефактите трябва да бъдат реставрирани и консервирани и чак тогава могат да бъдат показани публично.

Марк Найт добавя: "Често при разкопки трябва да имате голямо въображение, за да стане ясно какво сте открили. На този обект това не е необходимо. Той е непокътнат. Струва ни се, че наистина сме уловили бита на хората от бронзовата епоха. Чувстваме се така, сякаш сме там."   

Водещи

Най-четени