Градският духов оркестър на Силистра пред опасност от закриване 28.06 | 12:05

Бъдещето на културната институция в ръцете на местния Общински съвет

От Ивайло Ангелов

Силистра може да остане без своя духов оркестър, който е с почти половинвековна история и биография, ако предвидените промени в общинската структура бъдат гласувани на предстоящата сесия на Общинския съвет. Тя е насрочена в четвъртък от 9:30 часа. Промените предвиждат музикантите да продължат да работят, но на половин щат – нещо, което те категорично отказват да приемат. Повечето от тях смятат да напуснат, което на практика означава, че една от музикалните емблеми и символи на Силистра - Градският духов оркестър, ще престане да съществува.

В самия ден на заседанието на местния парламент обаче духовият оркестър ще застане пред сградата на Общинския съвет и ще изсвири част от репертоара си в знак на протест с предвидените промени. Музикантите приканват силистренци да ги подкрепят.

Духовият оркестър е наследник на военната духова формация и има над 50-годишна история. За последните 5 години това е втори опит на общината да закрие музикалната структура, под формата на намаляване на работното време на музикантите. Мотивите - няма приходи, а има разходи.

Водещи

Най-четени