Дворецът на Константин Велики се крие под „Св. Неделя“? 05.08 | 15:09

"Сердика е моят Рим!"

От iNews.bg

Антична сграда, открита при разкопките на обекта под площад "Св. Неделя" може да се окаже двореца на император Константин Велики. Това съобщиха д-р Веселка Кацарова от Националния археологически институт с музей към БАН.

Тя обясни, че в този участък на разкопките излизат монументални мащабни зидове от сграда с големи размери, за която за момента се предполага, че може да се свърже с останки от вече известни от предишни проучвания на сграда с подобни характеристики, която се намира югозападно от църквата "Света Неделя".

"За момента знаем, че тази сграда е антична и е преживяла различни периоди на преустройство, което личи по зидовете и различните хоросани, които са използвани, както и установените ремонти по нея", уточни тя. По думите й, сградата е напусната окончателно в края на VI век, но предстои да се разбере кога е бил построен участъкът, който се проучва. Д-р Кацарска посочи, че разкопките ще продължат поне още 2 месеца, допълва агенция "Фокус".

Относно интерпретациите на сградата, тя обясни, че има два варианта – единият е Константиновият дворец, а вторият вариант е, ако се окаже, че сградата е била изградена в периода от началото до края на II век е възможно това да се Сердикийските терми – това е най-голямата обществена сграда във всеки град от Римската епоха – обществените бани.

Водещи

Най-четени