Делото и постижението на Георги Иванов оживяват 14.04 | 12:30

Ето къде можем да се докоснем до Космоса

От Теодора Кокаланова

С изложба и научна конференция БАН отбелязва 35 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов. Изложбата ще краси централното фоайе на БАН. На нея е представена апаратура, разработена от българските учени за полета на Георги Иванов, както и съвременни уреди за изследване на Земята от Космоса. 

По време на експозицията на 25 април посетителите ще могат да разгледат първата автоматизирана космическа оранжерия "СВЕТ", както и снимкови и информационни материали за полета на Георги Иванов. На конференцията в Големия салон на БАН руски космонавти, както и космонавти, летели по програмата "Интеркосмос" ще отдадат заслужената почит на българския космонавт.

Форумът е посветен на полета и на научната програма, разработена от българските учени за първия ни космонавт Георги Иванов. Конференцията е в чест и на последните постижения в космическите изследвания на България - на резултатите от измерванията на радиационната обстановка.

Параметрите на космическата плазма с научна апаратура на Института за космически изследвания и технологии при БАН, изстреляна на борда на Международната космическа станция през 2013 г също ще бъде почетно отблеязана, информира БТА.  

Най-четени