Демоничен свят извън човешкия разум 05.06 | 10:55

Поредният шедьовър на Лъвкрафт излиза на книжния пазар

От Гергана Златкова

След изключителния успех на "Некрономикон" от Х.Ф.Лъвкрафт, издателство "Ентусиаст" отново радва любителите на хорър-фантастика и членовете на клуба "Лъвкрафт" с книгата "Планините на безумието".

Учителят на Стивън Кинг е всепризнат за властелин на ужаса, а сборникът "Планините на безумието” излиза за първи път на български език.

Световната критика оценява книгата като най-добрата творба на Лъвкраф, която представлява съчетание от научни факти и художествена измислица, от сайънс фикшън и космически ужас, и ни кара да погледнем по друг начин на загадката, наречена "смърт".

Авторът ни среща с мощната си концепция за външното зло, което не се побира в човешките представи и променя идеите ни за съществуването на Вселената, за познанията, които имаме за нея, и най-вече, за човешкото същество като център на цивилизацията.

Лъвкрафт съгражда цялостен художествен модел, съставен от едни и същи теми, образи и герои, подчинен на основополагащата идея за надвисналите над човешките селения злонамерени сили, дошли в древни времена от дълбините на Вселената.

Сред другите произведения от Лъвкрафт в сборника, които също излизат за първи път на български език, са: "Сянка отвъд времето"– зареден с потресаващ космически хлад и оставил отпечатъка си върху почти всички значими произведения за извънземни пришълци от втората половина на 20. век; "Музиката на Ерих Цан" – един от най-високо оценяваните разкази на автора от литературната критика, "Кошмарът в Ред Ху" – скандално и полемично произведение, заради нюансите на "расистки настроения" в него; разказите "От отвъдното", "Леден полъх" и "Амулетът". Повечето от разказите в сборника са адаптирани за телевизията и са послужили като вдъхновение на пълнометражни филми и радио-пиеси.

Не случайно, другият крал на ужаса, Стивън Кинг, казва за прозата на Лъвкрафт: "В световната литература се броят на пръсти произведенията, които въздействат толкова силно и шоково на психиката с всеки следващ прочит."

Хауърд Филипс Лъвкрафт е роден 20 август 1890 г. в Провидънс. Започва да пише още на седем години. В училище има влечение към науката и издава ръкописни списания на тема природни науки. Неговата първа публикация е разказът "Алхимик".

Писател, критик и есеист, определян като най-значимия американски "свръхестественик" след Едгар Алън По. Идеята за космическия страх е извор на смисъла в творбите му от така наречения "Ктхулу цикъл" – най-известният и значителен в художествено отношение дял от творчеството на писателя.

Лъвкрафт съгражда цялостен художествен модел, съставен от едни и същи теми, топоси, образи, герои, подчинен на основополагащата идея за надвисналите над човешките селения злонамерени сили, дошли в древни времена от дълбините на Вселената.

Водещи

Най-четени