Детенце хубаво, пиленце любаво, къде под мишница с таз малка книжчица? 25.05 | 08:58

Четат ли младите в България, се опитахме да разберем от Жаклин Вагенщайн от ИК "Колибри"

От Мартина Панайотова

От години насам, у нас се води една разгорещена дискусия за това, дали младото поколение на България е съумяло да съхрани любовта към добрата, стара книга и наивиците си, свързани с четенето, или се е оставило да бъде напълно просмукано от новите технологии, развиващи се по-бързо от скоростта на светлината.

Истината се крие някъде между двете – от една страна е факт, че децата на съвременна България растат в Мрежата, обвила целия свят във високотехнологичната си информационна примка. От друга обаче, в същата тази Мрежа се наблюдава все повече информация за тази или онази книга или автор, подадени именно от това младо поколение.

Върху тези и други въпроси разсъждаваме заедно с Жаклин Вагенщайн – лицето на ИК "Колибри". Вече осем години Жаклин отговаря за селекцията от заглавия, за авторските права, за връзките с обществеността и медиите, като и за комуникацията със стотиците писатели, които "Колибри" издава у нас.

Общо взето, ако има човек, който познава пазара, то това е тя. Ето какво ни сподели Жаклин за своите наблюдения върху настроенията на младото поколение и книгите...

Като цяло, четат ли младите в България и пречи ли развитието на високите технологии на навиците, свързани с литература?

Спорен въпрос. Има моди и увличане по разни жанрове или тематики, които привличат младите. Те са будни и с разностранни интереси и четенето според мен е част от тях. Не мисля, че бумът на интернет конкретно е проблем - вижте само броя на блогове за книги и за четене, създадени от тийнейджъри. Това означава, че нещата не са взаимоизключващи и могат да се развиват паралелно. От друга страна, има един масов спад на културността, което вече е проблем на държавна политика, образование, възпитание. Имаме нужда от стабилна културна политика и дългосрочна стратегия в тази област, която да подкрепя и книгата, финансово и морално.

 А каква е тенденцията?

– Знам, само че съдбата на българската култура зависи от нас, от нашия капацитет да я защитаваме и развиваме. В областта на книгите по-специално в близко бъдеще се очакват всякакви иновации - от електронни книги до говорещи и пеещи книги с 3D илюстрации.

 Какво четат младите в момента, как са се променили вкусовете им?

– Не съм забелязала драстична промяна, някои харесват фантастичните елементи, други -любовните, трети - бойните и т.н., важното да запазят вкуса към  четенето.

 Наблюдава ли се някаква "мода" и що се отнася до съвременните автори?

Наблюдава се бум на издаваните книги за тийнейджъри на вампирска тематика, при това в световен мащаб.

Кои са онези автори, които бихте категоризирали като най-успешни и популярни в момента и какво пишат?

Най-четените автори са тези, които са добри разказвачи, които умеят да оплитат истории и да задържат всеки вид читател. Сред тях бих споменала Исабел Алиенде, Харуки Мураками, Труман Капоти, Милан Кундера.

Бихте ли споделили кое е литературното събитие, което се е радвало на най-голям интерес и защо?

От гледна точка на младата публика, най-голяма посещаемост и най-много млади хора имаше на срещата с Фредерик Бегбеде. Но истината е, че и на събития с доста по-сериозни теми виждам долната възрастова граница все повече да пада, което много ме радва.

 Бихте ли дали съвет на младите, запалени читатели, които се лутат в морето от литература?

 – Просто да продължават да четат. Изборът си е техен,  важното е да изпитват удоволствие от четенето.

А има ли успешна формула за добър роман, чисто от маркетингова гледна точка – какво бихте казали на всички младежи, които мечтаят  да напишат книга?

– Пак същото - да четат максимално много. Няма добър писател, който да е лош читател.

Водещи

Най-четени