Деца в Бургас учат тайните на археологията 14.06 | 17:11

С помощта на интерактивната изложба „Археология зад кадър“

От Олга Андреева

Интерактивна археологическа експозиция, "Археология зад кадър", ще бъде открита на 15 юни в Бургас. Тя ще представи по достъпен начин за децата и под формата на игра-загадка етапите на едно истинско археологическо изследване.

Специални обучителни игри, състоящи се от 7 отделни модула, разположени в логична последователност, ще запознаят отблизо посетителите с инструментите, картите и методите, използвани в археологическата професия.

Младите изследователи могат да седнат на бюрото на археолога Илия Кулов, да разгледат картата и прочетат дневника му, съобщават от Община Бургас.

Те ще се запознаят още с интервюта на местните хора в селата покрай река Струма, разказващи стари легенди за намирани от тях керамика и монети, разпознаване на фрагменти от глинени съдове и определяне на възрастта им, търсене и намиране на археологически "находки" при "истински разкопки".

Освен децата, и родителите ще имат шанс да надникнат в тайните на археологическата професия. Те пък ще се запознаят отблизо с живота на древните хора и ще разберат как се правят истинските открития.

В края на археологическата игра посетителите ще имат възможност да сверят своите решения на загадката с правилния отговор.

Нестандартната изложба на терасата на 2-ия етаж в Културен център "Морско казино" ще може да бъде разгледана до 30 август.

Водещи

Най-четени