Деца създават "жива" изложба, докато играят на археология 17.12 | 11:00

Интересният музеен подход ще бъде представен в Националния исторически музей

От Деляна Петкова

Уникална изложба откриват днес (17 декември) в Националния исторически музей (НИМ). От 11:30 часа деца ще започнат да създадат "жива" изложба, докато играят на археология.

Малките посетители на музея ще могат да намират и сглобяват археологически съдове, да седят на работните места на археолозите, да подреждат пластовете на древен обект и да определят възрастта на находките.

Това е съвременен музеен подход, прилаган в много световни музеи, като например Британския музей в Лондон или Метрополитен в Ню Йорк, разказват авторите Весела Герчева и Богдан Атанасов от департамента по археология в Нов български университет (НБУ), пишат от историческия музей.

Водещ мотив в този метод е "превеждането" на различни науки на езика на децата, с техники и средства, които едновременно да ги образоват, забавляват и да формират в тях интерес и любопитство. "Археологията зад кадър" гостува в НИМ до 25 март 2012 г.

Проектът е осъществен с подкрепата на фондация "Америка за България” и фонд "Научни изследвания" към Министерството на образованието, младежта и науката.

Водещи

Най-четени