Една седмица анимации на фестивала "Златен кукер" 06.06 | 14:00

Фокусът на събитието е екологията

От Елена Кирилова

Третият Международен фестивал за анимационно кино "Златен кукер” ще се проведе между 11 и 17 юни. В рамките му ще видим над 300 заглавия от света на анимацията.

Местата

Тази година събитието се провежда значително по-рано, а прожекциите ще бъдат в повече от шест точки в столицата. Предвидени са и специални прожекции на полска, унгарска и чешка анимация, които ще се проведат в Полския и Унгарския културен институт, както и в кино "Одеон”.  

Основната локация на фестивала ще бъде кино "Люмиер”, където ще бъдат показани панорамите, ретроспекциите, състезателната програма и филмите извън нея. Подобни събития ще има и в НАТФИЗ, арт център ФотоСинтезис и арт-клуб "Жреци на музите”. Част от прожекциите ще бъдат под открито небе в лятното кино пред НДК Арт спейс.

Конкурсна програма

В конкурсната програма се състезават 130 филма за 11 награди. В категорията "Най-добър български анимационен филм” ще се борят 12 филма. На 11 юни ще бъдат представени и членовете на международното жури -  аржентинецът Хуан Пабло Сарамеля, българинът Симеон Сокеров и британецът Фил Мълой. Последният е и председател на журито.

Фокус

Фокусът на фестивала е екологията, ето защо ще има конкурс "Едноминутен анимационен еко филм” и "Еко Арт творба”.

Тазгодишното издание на "Златен кукер” отново ще поднесе приза "Пройко Пройков”. Тя ще бъде връчена от Оперативна програма "Околна среда 2007-2013” и ще отиде при най-добрия филм на еко тематика.

Уъркшопове и семинари

Специален гост на фестивала ще е сръбският илюстратор Доброслав Боб Живкович, който ще се срещне с български художници, за да обменят опит.

Уъркшопът за преподаватели ще бъде проведен за учители и хора, ангажирани с неформалното образование. Темата е "Техники от анимацията като нови възможности за подобряване на учебния процес”, а освен български лектор, гост ще бъде и Анита Санча от Великобритания.

Майсторски клас за студенти по анимация и пърформанс ще проведе Макс Хатлър от Германия, който се занимава с експериментална анимация. Вера Нойебауер пък ще разкаже повече за това как се създават филми.

Полякът Томаш Новак, програмен директор на известния Фестивал за анимационни филми Се-Ма-Фор в Полша, ще води Майсторски клас, свързан с филма "Флапър”. Още един поляк ще видим в рамките на фестивала. Еугениуш Горджеюк ще проведе уъркшоп за професионалисти и непрофесионалисти. Той ще покаже и най-известните филми на Miniature Film Studio.

Майсторски клас на тема "Едно фантастично пътуване: от сценария до филма” ще направи италианецът Криситан де Вита. Ще имаме шанса да се включим и в български уъркшоп. Златин Радев, чийто филм бе номиниран за "Оскар” ще разкаже повече за стоп-моушън анимацията.

Събития за деца

На 17 юни в Чешкия център ще бъде проведен уъркшоп по куклена анимация за деца. Поводът е 100-годишнината от рождението на известния аниматор Иржи Трънка. Емил Връблянски ще се нагърби със задачата да разкаже повече на малчуганите.

На 16 и 17 юни кино "Люмиер” ще се преобрази, благодарение на Празника на децата, където ще се прожектират филми, ще има караоке, рисуване с таблет и награди за най-добра рисунка.

Последното събитие за деца е уъркшопът по квилинг, който ще бъде проведен от професионалистите от Кадифе Крафт.

Билети

Тази година стандартните билети ще са на цена от 5 лв. Тези за студенти ще са по 3 лв.,а за деца - 2 лв.

Водещи

Най-четени