Емир Кустурица с автобиография и у нас 06.03 | 09:09

„Смъртта е непотвърден слух“ вече може да бъде прочетена в превод на български, премиерата ѝ е на 10-ти

От Олга Андреева

От вчера, 5 март, на българския книжен пазар вече може да бъде намерена автобиографичната книга на сръбския режисьор Емир Кустурица, "Смъртта е непотвърден слух", в превод на Ася Тихинова-Йованович, съобщиха от издателство Colibri.

В седемнадесет провокативни и искрени разказа режисьорът прелиства семейния албум от най-ранните дни на своето детство, изписва житейския си и творчески път на фона на неспокойните, размирни години през втората половина на XX и началото на XXI век.

В тази хроника и своеобразен филм авторът не премълчава нищо – не щади нито себе си, нито другите, но най-вече руши образа, изграден му от жълтата преса.

Прожекцията на документалния филм на Георги Тошев, "Кустурица. Балкански хулиган", който е вдъхновен от книгата, но разказва и много подробности какво се случва с режисьора oтвъд успеха, парите, зависимостите и суетата, ще ce състои на 10 март от 15:30 часа в Дома на киното, в рамките 16-ия София Филм Фест.

Непосредствено след прожекцията ще бъде и премиерата на книгата "Смъртта е непотвърден слух", когато тя ще се продава с намаление.

Емир Кустурица е сръбски режисьор, роден на 24 ноември 1954 г. в Сараево. Още като ученик в средното училище снима късометражни филми, за които е награждаван. Завършва филмова режисура в известната Филмова академия в Прага (FAMU).

Първият му филм "Невестите пристигат" (1979) предизвиква доста противоречия, след което бива забранен, поради "неприкрито третиране на сексуални табута".

В областта на дългометражния игрален филм дебютира със "Спомняш ли си Доли Бел" (1981), за който е награден със Златен лъв на Филмовия фестивал във Венеция.

Златна палма на Филмовия фестивал в Кан и номинация за наградите на Американската филмова академия "Оскар" за най-добър филм от неанглоезична страна Кустурица получава за "Баща в командировка" (1985).

Един от американските студенти на режисьора, когато преподава режисура в университета "Колумбия" в Ню Йорк, Дейвид Аткинс, му показва сценарий, от който бива създаден първият филм на Кустурица на английски език, "Аризонска мечта" (1993) с Фей Дънауей, Джони Деп и Джери Луис в главните роли. Филмът е награден със Сребърна мечка и Специалната награда на журито на Филмовия фестивал в Берлин през 1993 г.

Следващият филм на Кустурица, "Ъндърграунд", му донася втора Златна палма на Филмовия фестивал в Кан, а през 1998 г. създава романтичната комедия из живота на ромите "Черна котка, бял котарак", за която получава Сребърен лъв на фестивала във Венеция през 1998 г.

Водещи

Най-четени