Злато от времето на Кубрат и Крум ще заблести във Велико Търново 30.04 | 10:02

Ще бъдат представени единствените съществуващи копия на девет от уникалните реликви

От Цанка Донкова

Златните съкровища на българските канове ще бъдат представени в изложбената зала на хана "Хаджи Николи" във Велико Търново, съобщи Валентин Плетньов, директор на Историческия музей във Варна и куратор на изложбата.

В експозицията са представени единствените съществуващи копия на девет от уникалните реликви в прочутото съкровище на кан Кубрат от Малая Пересчепина.

Подредени са и репликите на всички 23 златни съда от съкровището от Над Сент Миклош, което според историците е свързано с времето на управление на кан Крум.

Копията са предоставени със съдействието на директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Те са подарени на българската държава по случай 1300-годишнината от нейното основаване, уточняват организаторите.

Съкровището от Малая Перешчепина е открито през 1912 година край украинското село, тежи общо 75 кг и включва около 800 предмета. Златото в него надхвърля 25 кг, а среброто - 50 кг. Находката се съхранява в Ермитажа в Санкт Петербург. Съкровището от банатското село Над Сент Миклош, се състои от 23 златни съда с общо тегло 10 кг. То е експонирано във Виенския художествено-исторически музей, а единствените негови копия притежава Националният археологически музей в София, допълва БТА.

Изложбата ще бъде открита днес (30 април) от 18:00 часа и ще може да бъде разглеждана до октомври.

Водещи

Най-четени