Избрани писма до жени 01.11 | 14:49

Неиздавана досега книга на Св. Аврелий Августин от Хипон ни предлага един различен поглед към жените от ранната християнска църква

От Мартина Панайотова

"Избрани писма до жени” (ИК "Изток-Запад”) е първото представяне на епистоларното творчество на Св. Аврелий Августин на български език. Книгата допълва основните възгледи на ранното християнство и подчертава силно изразената грижа за духовната сила и отговорността на жената.

Благодатта и свободният избор, молитвата, откриването на Бог, моралните дилеми, въздържането от сексуални връзки, отношението към децата, парите и материалните блага са част от засяганите в текстовете теми.

В писмата си епископът говори и за влиянието на разпространените по онова време различни ереси, съчетавайки с вдъхновено и старателно тълкуване на Светото писание.  

Августин отговаря на въпроси, които неговите кореспондентки задават, разисквайки подробно различни теми от християнската доктрина, вълнуващи обществото и днес, но по различен начин.

Изданието е автентичен исторически документ, който ще ви въведе в епохата на ранното християнство (около IV - V в. сл. Хр.). Преводът от латински е дело на Силвия Георгиева. Книгата е част от поредицата "Vita Cristiana”.

Водещи

Най-четени