Известният бесарабски български поет Михаил Бъчваров-Бондар навърши 70 години 28.01 | 11:34

Юбилеят му беше отбелязан на скромна церемония в Силистра

От Ивайло Ангелов

Известният сред бесарабската българска общност в Украйна и Молдова, както и в България, поет Михаил Бъчваров - Бондар вчера навърши 70 години. Празникът беше отбелязан в дома за стари хора в Силистра, където понастоящем поета живее. Организатор на скромното тържество беше Регионалната библиотека "Партений Павлович".

Михаил Бондар е член на Съюза на българските писатели и на Съюза на писателите в Русия. Неговите творби са преведени на руски, беларуски, украински и молдовски. На юбилея си днес авторът получи грамота от името на регионалната библиотека в Силистра, както и голям български флаг от един от неговите почитатели. Той изрази своята благодарност към бившия кмет на крайдунавския град - Иво Андонов, както и към Георги Балушев, които са му помогнали през 2003 г. да се установи да живее тук, където пребивава и твори до ден днешен.

Михаил Бъчваров - Бондар е роден през на 21 ноември 1946 година в село Огородное (със старо име Чийшия), Болградски район, Одеска област. Потомък е на български преселници, дошли в Украйна след войните между Русия и Турция 1812-1813 г. Неговият прадядо Димитър Бондар е бил участник в руско - турската освободителна война от 1878 год. като опълченец от Бесарабия.

Основното си образование поетът е получил в родното си село Чийшия, а през 1979 г. завършва висше образование в Москва. Работил е над 10 години като миньор в Донбас. Първите му опити да пише на майчин български език датират от 60-те година на 20 век. Вестниците "Дружба" - Болград (Украйна), "Дружба" - Москва и списание "Пламък" - София за първи път публикуват негови стихотворения. Някои от по-известните му стихосбирки са "На белия свят", излязла през 1986 г. в Кишинев, "Камък на синора", издадена през 1996 г. в Габрово, "Скитник сред ветровете", издадена в Силистра през 2003 г. и детската стихосбирка "Поле широко", издадена също в Силистра през 2005 г.

Михаил Бондар години наред е живял и творил в молдовската столица Кишинев, където дебютира със стихосбирката "На белия свят". Помощ при издаването и написването й авторът получава от Андрей Германов, на когото Михаил Бондар е много признателен. Германов още тогава е отбелязал, че "в стиховете на Бондар ясно прозира един топъл глас влюбен в родната си страна". Двамата заедно са едни от пионерите, дали началото на едно ново творческо начало и направление - "българска бесарабска поезия" и благодарение на тяхната работа тя успява да се приобщи и стане част от българската поезия. Първата книга на поета, написана на български език, носи метафоричното заглавие "Камък на синора", която той смята за книга, белязала неговата съдба. Освен автор на стихосбирки, той е създател и на документалния филм "Трънливия път към науката", излязъл през 1989 г.

Водещи

Най-четени