Излезе автобиографичната книга на Фолкер Шльондорф 09.03 | 07:28

Именитият немски режисьор гостува в България на 11 март

От Олга Андреева

На българския пазар вчера излезе новата книга на легендарния немски режисьор Фолкер Шльондорф - "Светлина, сянка и движение. Моят живот и моите филми”. За представянето й авторът ще гостува в България по покана на София Филм Фест, в партньорство с издателство "Колибри” и Гьоте Институт, съобщават от СФФ.

Книгата е част от колекцията "Амаркорд” на издателство "Колибри", от която до момента са излезли 28 авторски автобиографични книги на хора, посветили живота и творческата си енергия на света на киното.

В "Светлина, сянка и движение. Моят живот и моите филми” Фолкер Шльондорф разказва с нежност за другите и безмилостно за себе си. Първата му любов са книгите. Втората – филмите. Що се отнася до жените – за автора те са повод за полети във висините и за дълбоки житейски кризи.

Шльондорф не спестява нелицеприятните подробности около работата си с величия като Брижит Бардо, Жан Моро, Дъстин Хофман и Ален Делон. Той пише и за това как се екранизират текстове на Артър Милър, Гюнтер Грас и Макс Фриш.

Фолкер Шльондорф е създал 38 филма в кариерата си до момента, има 26 награди и 14 номинации. Той е един от най-продуктивните европейски режисьори. Носител е на "Оскар” и "Златна палма”, наричан е "един от бащите на новото немско кино”.

Емблематичната и може би най-гениална творба сред филмите на Шльондорф е "Тенекиеният барабан” (1979), който ще бъде показан в неговата режисьорска версия в програмата на 15-ия София Филм Фест.

Книгата на Фолкер Шльондорф - "Светлина, сянка и движение. Моят живот и моите филми” ще бъде представена на 11 март от 14 часа в кино "Люмиер". Входът ще бъде свободен.

Водещи

Най-четени