Изложба на белгийски художник откри оперен конкурс в Карлово 18.09 | 18:56

Франсоа Стеено показва рисунки, платна и части от витражи

От Олга Андреева

Изложба на белгийския художник Франсоа Стеено постави начало на Международния оперен конкурс "Розата на Евтерпа в Карлово".

Изложбата включва около 60 творби, сред които рисунки, платна, части от витражи, а в четири витрина са показани инструментите, с които е работил.  

Експозицията бе открита в присъствието на Катрин Райнмакерс, временно управляващ посолството на Кралство Белгия в България и на трите деца на твореца, като една от дъщерите му - Вероник Стеено е създател на оперния конкурс.

Специално място организаторите са отделили и на събраните от Франсоа Стеено фламандски пословици и гатанки, посочва БТА. Сред картините има потрети и черно-бели и цветни интерпретации на образи от класическото наследство. 

Заместник-кметът на община Карлово Николай Момчилов пожела на всички участници в конкурса успехи и високи постижения на професионалната оперна сцена. 

Международният оперен конкурс се провежда в залата на НЧ "Васил Левски - 1861 г." в Карлово и ще продължи до 22 септември. В него участват 26 оперни певци на възраст до 38 години от България, Сърбия, Турция, Русия, Италия, Нигерия и Бразилия. 

Председател на журито е проф. Павел Герджиков. В рамките на  конкурса ще се проведат два майсторски класа под ръководствата на проф. Павел Герджиков и Йосиф Герджиков и на композитора - диригент Драгомир Ненов. 

Водещи

Най-четени