Историята на "Двама бедни румънци, които говорят полски" 10.10 | 12:05

Вижте я в "Червената къща"

От Гергана Златкова

Центърът за култура и дебат "Червената къща" и Сдружение "Реплика” ви кани на 12 октомври (събота) от 19.00 ч. на премиерата на пиесата "Двама нещастни румънци, които говорят полски" от Дорота Масловска първа сценична реализация в България.

Режисьор: Георг Жено (Германия); сценография: Лили Джагарова; с участието на: Ивайло Драгиев, Ирина Андреева, Благой Бойчев, Милко Йовчев, Боряна Пенева, Ина Добрева.

Историята на млад мъж (Парха) и млада жена (Джина), които след нощен купон тръгват на лудо пътуване на автостоп из Полша, като се преструват на румънски просяци.

Той е отегчен варшавски актьор, играещ свещеник в популярен сериал, тя работи в ресторант за бърза закуска, отглежда сама детето си и бяга от проблемите и случайните връзки. Разказът асоцативно ни препраща към легендата за Бони и Клайд.

"Двама нещастни румънци, които говорт полски” е многопланова и многожанрова история за Пътя, нещо като роуд муви. В случайна кола се качват двама: мъж и бременна жена. Мръсни, неугледни, агресивни и очевидно наркомани. Шофьорът е уплашен – как би трябвало да се държи в подобна ситуация?

Но под заплахата да бъде убит с джобно ножче, пали колата и потегля. Така започва пътят на Парха и Джина (двамата нещастни румънци) към Бога.

Пътят на героите е път към себе си, път в търсене на собственото си естество, път към умението да чуеш, да разбереш и да обикнеш другия. Само заедно Парха и Джина могат да постигнат макар и някаква хармония. 

Водещи

Най-четени