Капитан Америка: Първият отмъстител - раждането на един супергерой 25.07 | 17:16

Премиерата на филма в България е на 29 юли

От Георги Тотев

"Капитан Америка: Първият отмъстител" е всъщност последната крачка към една по-мащабна продукция на Marvel Enterprises и Marvel Studios - "Отмъстителите", която обаче ще излезе чак през пролетта на 2012 г.

За сметка на това Капитан Америка ще направи своя дебют пред българска публика само след няколко дни. "Първият отмъстител” е поредната екранизация по комикси, която обаче определено надминава другите филми за супергерои от вселената на Marvel. И "Невероятният Хълк", и "Спайдър-мен", и "ТОР: Богът на гръмотевиците" успяха да впечатлят публиката, но до голяма степен изглеждаха твърде лъскави, претрупани и претупани. Единствено "Железният човек" успя да разтърси истински любителите на жанра, но и той разочарова леко с втората си част. Сега обаче на екран се появи прототипът на всички американски герои - символът на американската мечта, на американския патриотизъм, на американския народ и неговата смелост - Капитан Америка.

"Капитан Америка: Първият отмъстител” разказва историята на един обикновен мъж, чиято мечта е да се бори за чест и справедливост във Втората световна война. Дълъг списък от заболявания и недъзи обаче пречи на младия Стив Роджърс (в ролята Крис Евънс) да осъществи мечтата си. По благоприятно стечение на обстоятелствата обаче неговите кураж, борбен дух и непреклонност за забелязани от д-р Ейбрахам Ерскайн (Станли Тучи), който лично го одобрява за военна служба и го праща в специален отряд под ръководството на полковник Честър Филипс (Томи Лий Джоунс).

Младият редник Роджърс успява да докаже, че въпреки ниския си ръст и слабото телосложение е един истински син на Америка - храбър, непоколебим и най-важното "добър човек” (бел. авт. цитат от филма). Съвсем нормално Стив Роджърс е избран да бъде първият от поколение супер войници. По време на процедурата д-р Ескрайн (Тучи) е прострелян смъртоносно от агент на "Хидра” - терористичната нацистка организация, която под командването на "лошия” във филма - Червеният череп/Йохан Шмид (Хюго Уийвинг) се стреми към световно господство и нов световен ред, различен от вижданията на Хитлер по въпроса. За да осъществи своя пъклен план Червеният череп използва древен артефакт, който е източник на неизчерпаема "божествена” енергия, и, който позволява създаването на супероръжия като лазери и енергийни бластери още през 40-те години на миналия век.

Разбира се на пътя на злото е единствено Капитан Америка, който първоначално е кабаретна атракция, но в последствие осъзнава дълга си към американския народ и всички хора на планетата, събира отряд храбреци(сред които и бащата на Железният човек Тони Старк - Хауърд изигран от Доминик Купър) и повежда почти лична война с Червеният череп. Краят е повече от предвидим и драматичен, с една целувка в последния момент между Капитана и неговата любима - агент Пеги Картър (в ролята Хейли Атуел). Десетина минути по-късно нашият супергерой се събужда в бъдещето, където го посреща Самюъл Джаксън, който отново играе Ник Фюри, и го вербува за организацията за световен ред ЩИТ, с което и допълва своята колекция от Отмъстители.

"Капитан Америка: Първият отмъстител” не е лишен от визуални ефекти и както повечето нови филми е в 3D формат, но това не е толкова дразнещо, както в "Хари Потър и Даровете на смъртта: Част 2” например. Крис Евънс определено се справя с поверената му главна роля, а и целият актьорски колектив играе на ниво "филм за супергерои”. Героичното направо струи от екрана във всеки един момент от филма, а образът на Капитан Америка е вдъхновяващ. Филмът не само представя, за пореден път, клишираната битка между добро и зло, а придава истинско измерение на понятия, като "патриотизъм”, "мъжество”, "себеотрицание”, "борбеност”, "непреклонност”, "свобода” и "независимост”. Разбира се крайната "американщина” още в първите 20-тина минути е способна да създаде усещане за дискомфорт у всички, на които им е писнало да гледат червено-бяло-синия флаг на големия екран, но ако приемем, че всичко е един комикс нещата стават доста по-поносими.

Филмът ще направи своята премиера в кината из България на 29 юли. Лентата е с продължителност 125 минути и, както вече казахме, е в 3D формат, но в отделни салони ще се прожектира и в класическо 2D. "Първият отмъстител” определено е по-добър от всички, които видяхме до момента и придава една завършеност на картинката, която ще ни отведе до "Отмъстителите” през 2012г. В този ред на мисли "Капитан Америка” е задължителна крачка за всички фенове на поредицата на Marvel, а и като цяло логичен избор за любителите на този тип филми.

Водещи

Най-четени