Карла Рахал се завръща като домакиня в моноспектакъл по текст на Камен Донев 31.01 | 08:45

Актьорът и режисьор признава, че е писал текста на "Мартин, Данчо и майка им" за себе си

От Олга Андреева

От днес първият моноспектакъл на Карла Рахал "Мартин, Данчо и майка им" може да се гледа в клуб Студио 5 в НДК, след като пожъна успех на Сцената на четвъртия етаж в Народния театър "Иван Вазов".

Карла Рахал се превръща за един час от средностатистическа домакиня в жена с усет за красотата и стойността на живота в моноспектакъла по текст на Камен Донев.

"Интересува ме човешката природа именно в такива върхови моменти, когато се проявява най-истински. Съвременният живот ни е вкарал в рамки, затиснати сме от бита, но за мен той е само трамплин за другото, което ми е най-интересно", казва Камен Донев, цитиран от БТА, по повод спектакъла.

Според него Карла Рахал е много подходяща за ролята, тъй като има дълбоко чувство за хумор. Донев, по собствените му думи, има отрицателно отношение към скечовете, глупавите и повърхностни смешки. За него комедията е силно свързана с трагедията. Затова добрият комедиен актьор трябва да носи в себе си и трагичното - нещо, което е открил в Карла, с която са близки приятели. "Докато пишех текста, мислех сам да играя ролята - с перука, грим и подходящо облекло, но си дадох сметка, че това би изместило центъра. В пиесата има сериозна поетична нишка, която трябва ярко да бъде изведена", коментира драматургът-режисьор.

В първата половина от представлението героинята на Карла забавлява публиката като майка, загрижена за децата си и най-вече за взетата назаем от приятелка надуваема възглавничка, която безвъзвратно се отдалечава в морето, изпусната от едното дете. При това то за малко да се удави и тогава "какво щях да обяснявам на мъжа си, а и най-вече какво щяха да кажат хората", кахъри се жената.

Няколко телефонни обаждания, свързани с драматични обрати в живота ѝ, я променят коренно, или по-скоро изваждат на повърхността скритите дълбоко в душата ѝ романтика, поетичност, копнежи по далечното и непознатото, по свободата, усета ѝ за красотата на света и за стойността на живота. Цената за събуждането на истинската ѝ същност обаче се оказва висока. 

Водещи

Най-четени