Киномания 2018 започва с "Времето е наше" 14.10 | 16:44

Лентата е с впечатляващ актьорски състав

От Ани Романова

Филмът на режисьора Петър Попзлатев "Времето е наше” е избран за откриващ на тазгодишната Киномания в София. Филмовата панорама ще се проведе между 15 и 29 ноември.

Тази година киномаратонът, с ново лого и визия, ще премине под мотото "Големите филми преди големите награди”, с което организаторите искат да подчертаят добрата селекция от заглавия, които зрителите на Киномания виждат още преди световното им признание на най-престижните филмови награди.

Откриващият филм "Времето е наше” е вдъхновен от романа "Разруха” на Владимир Зарев, който, според режисьора Петър Попзлатев, си остава "най-пълноценният художествен образ на Прехода”, един значим епизод от не толкова отдавнашната българска история.

Затова и филмът е за паметта, за уроците на миналото, които не бива да бъдат забравени. Криминалната нишка пък е по мотиви от разкази на Димитър Шумналиев.

"Този филм има своя потребност да бъде документално приближен към най-важното събитие в новата българска история - чрез технологията на промяната да зададе няколко въпроса от философски порядък, да провокира всеки един българин да открие и продължи историята, която се опитах да разкажа във филма. Много трудно се прави филм от историческа значимост, в който се казват доста смели неща”, споделя режисьорът.

Лентата е с впечатляващ актьорски състав, който включва: Рушен Видинлиев, Елена Телбис, Леонид Йовчев, Ирини Жамбонас, Ицхак Финци, Красимир Доков, Ивайло Христов, Светлана Янчева и Валентин Ганев.

Зрителите на единствената прожекция в Киномания (15 ноември, 19:00 часа, зала 1) ще имат възможността да съпреживеят драматичния личен избор и път, който извървяват героите на филма към себепознанието във време на големи обществено политически промени, време на възторг, на силни емоции, на излъгани надежди и разочарования, време на хаос.

"Цялостното културно преживяване е основен акцент на тазгодишната Киномания. Много важно е, че тази година ще продаваме билети онлайн", заяви председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков. 

"По-важното е обаче, че благодарение на онлайн системата ни, успяхме да генерираме една голяма база данни от посетители, почитатели на НДК. Става дума за около 12-13 хиляди регистрации, които са един чудесен повод да комуникираме с всички тези хора.

По отношение на откриващия филм, Киномания е имала и винаги ще продължава да има една голяма мисия - развитието на българската култура във всички направления на изкуството. Ние ще продължаваме да развиваме тази тенденция и това да бъдеш автор на откриващ български филм на Киномания, надявам се, е престиж и за всички, които създават българско кино”, каза още Борислав Велков.

Премиерните филми в зала 1 тази година са: откриващият филм на Кинофестивала в Кан "Всички знаят” (17 ноември), "Рудолф Нуреев: Бялата Врана” (23 ноември) - третият режисьорски опит на Ралф Файнс, "Папа Франциск: Човек на думата си” (24 ноември) – най-новият документален филм на Вим Вендерс, както и "Лоро” (25 ноември) – на италианския майстор Паоло Сорентино за Силвио Берлускони, които вече дават заявка за потенциални хитове.

Зрителите ще имат възможност да се насладят и на селекция от филми на големия режисьор Ингмар Бергман, които ще бъдат показани преди официалната програма в периода 8-14 ноември.

Водещи

Най-четени