Класическата музика може и да е забавна 17.10 | 16:33

"Фортисимо Фамилия" "зарибява" деца и родители към класическата музика

От Гергана Златкова

Много са свидетелствата, че музикалното образование влияе благотворно не само на умственото и психоемоционално развитие на децата, но и на социалните и когнитивни умения.

Изследванията показват, че общуването на децата с музиката в ранна детска възраст стимулира тяхната обща интелигентност и емоционално развитие, подхранва тяхното самоуважение, окуражава креативността, самоувереността и любопитството.

За това беше въпрос на време и желание да се създаде програма, която да свърже децата и музиката. Максим Ешкенези и фондация "Америка за България", с партньорството на Софийската филхармония са се заели с тази нелека, но изключително полезна задача.

Самият Ешкенези (интервю с него може да прочетете тук) има опит с провеждането на подобни програми в Лос Анджелис, Калифорния, където подобни инициативи, по негови думи, са се оказали изключително успешни и са се радвали на огромен интерес.

"Фортисимо Фамилия", чрез цикъл музикално - образователни семейни концерти, ще се опита да провокира децата и техните родители да придобият вкус и интерес към класическите инструменти и музика.

Идеята е, по време на концертите децата да се запознават с музикалните инструменти, образоват се относно ключови понятия от класическата музика, интересни факти от живота на именити композитори и да контактуват с професионалисти.

"Приказки за тромпет" е първият от осемте концерта от програмата, който ще запознае децата и техните родители със звука и особеностите на инструмента.

Солистът Петър Македонски е подбрал да изпълни произведения, които са забавни, съобразени с възрастта и интересите на децата.

В програмата влизат "История на войника" – Игор Стравински, "Полета на бръмбара" – Римски Корсаков, "Музика на водата" – Хендел, "Индиана Джоунс" – Джон Уилямс и др. 

Петър Македонски е бил първи тромпет в оркестъра на Националната опера и балет, в Софийската филхармония, а понастоящем е солист-тромпетист в състава на Симфоничния оркестър на БНР, под диригентската палка на маестро Емил Табаков.

"Ние нямаме за цел да направим децата музиканти, в никакъв скучай, просто искаме те да имат правилна представа за класическата музика. Първият ми въпрос във всяко училище, в което преподавам е "Кой от вас е бил на класически концерт?” Единици са били, което е тъжно. Убеден съм, че програма като "Фортисимо Фамиля” може да промени това”, споделя Петър Македонски, солист-тромпетист.

Негов партньор на сцената ще бъде актьорът Калин Врачански. Ролята му е чрез игри и приказки да въвлече децата в това, което се случва на сцената. И тъй като основната идея на организаторите е да променят отношението на децата към класическата музика и тя да не им се струва скучна, а точно обратното – да се забавляват с нея, изборът на звездата от "Стъклен дом" не е случаен.

Актьорът има отношение към децата, както и опит в общуването с тях, което е едно от най-важните изисквания към всички участници в програмата. Малко известен факт за Калин Врачански е, че в началото на своята кариера е играл куклен театър в Кърджали. Освен това чухме гласа му в "Рапунцел и разбойникът", където озвучи духовития Флин. А какви са плановете му след края на "Стъклен дом" - в специалното интервю, което актьорът даде за iNews.

"Приказки за тромпет" ще се дирижира от Любомир Денев – младши.

Концертът ще се състои в Камерната зала на Концертен комплекс "България" на 20 октомври от 11 часа. Билетите за деца са на стойност 5 лева, а тези за възрастни – 7 лева и могат да се закупят от касата на залата.

Водещи

Най-четени