Концерт за Василица в МК 14.01 | 07:49

В празничния концерт ще участват музиканти от оркестъра към читалище „Стоянка Соколова 1999”, както и популярни ромски изпълнители

От Кремена Бедерева

Ромската Нова година – Василица ще бъде отбелязана с празничен концерт на "Сцена 17” в Министерството на културата днес. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.

Концертът, който ще започне от 16:30 часа, се организира от Министерството на културата и инициативен комитет от ромски организации по повод честването на етнокултурния празник на ромската общност - Василица.

В празничния концерт ще участват музиканти от оркестъра към читалище "Стоянка Соколова 1999”, както и популярни ромски изпълнители, сред които Ангел Демирев и Даринка Цекова. Очаквани гости на концерта ще бъдат представители на държавната администрация, неправителствени организации, хора на изкуството.

По-рано същия ден ученици – сурвакарчета и представители на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе” ще посетят с пожелания за здраве и берекет различни институции в София, в това число и Министерство на културата.

Центърът за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе” работи вече 10 години в сферата на образователната интеграция на ромските деца. Усилията на екипа на "Амалипе” са насочени към благополучието на децата, за получаване на равни възможности и достъп до качествено образование, като в тази насока е налице успешно партньорство с десетки училища, както и институции на национално ниво.

Празникът Василица по традиция се тачи от ромите като начало на Новата година и се отбелязва на 14 януари. На този ден десетки училища и общностни центрове от цялата страна организират тържества, на които децата представят богатството от фолклорните традиции и бит на различните етноси в България.

Водещи

Най-четени