Културата затъва в дългове, МК се намеси да спасява дейците 10.02 | 15:56

Условието е през февруари трупите да предоставят финансовите си програми

От iNews.bg

Министерството на културата ще покрие с пари от собствения си бюджет преразхода на средства на 8 сценични трупи в страната – театрални, опера и музикален театър и фолклорен ансамбъл. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството на Вежди Рашидов.

Става въпрос за театрите в Благоевград, Смолян, Кърджали, Велико Търново, Враца и Държавния музикален и балетен център в София, за Операта в Стара Загора и Държавния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев”.

 

"Министерството дава шанс на държавните театри, които генерират голям преразход на средства, да заработят активно, да увеличат броя на сценичните си изяви и да представят изкуството си пред по-многобройна публика", посочват от министерството.

Условието обаче е тези културни институти да представят още през този месец програми за финансово стабилизиране. Плановете трябва да включват актуализиран репертоарен план до края на 2016 г., разчет на очакваните приходи и разходи, програма за разплащане на просрочените задължения, мерки за повишаване размера на приходите и оптимизиране на разходите.   

Водещи

Най-четени