Къде ще е новият рай за младите хора 17.11 | 15:32

Вижте коя е новата Европейска столица

От iNews.bg

Морската ни перла Варна е носител на титлата Европейска младежка столица за 2017 г. Тя спечели в конкуренция с градове като Кашкайш (Португалия), Голуей (Ирландия) и Перуджа от (Италия). Основният фокус на кандидатурата е насърчаване на участието на младите хора в обществения живот чрез развитие на социални иновации.

Очаква се през декември кметът Иван Портних трябва да приеме символичния ключ на Европейската младежка столица от последния носител на приза - град Гянджа, Азербайджан. Преди това обаче беше избран и носителят на отличието за 2019 г., който беше обявен на специална церемония в Двореца на културата и спорта във Варна. И това е сръбският град Нови Сад. В надпреварата участваха градовете Манчестър (Великобритания), Амиен (Франция), Нови Сад (Сърбия), Перуджа (Италия) и Дери Страбан (Северна Ирландия).

"Младежката столица не е само титла за една година, това е подход към младите хора, който трябва да бъде устойчиво развиван", заяви Йохана Ниман, президент на Европейския младежки форум.

Водещи

Най-четени