Мистични чудеса от Лувъра идват у нас 24.07 | 17:55

"Среща с египетски жрец" може да видите до 15 септемрви

От Йоанна Димитрова

Изложбата "Среща с египетски жрец" беше щедро предоставена от Лувъра. Можете да ѝ се насладите от днес до 15 септември в Музея за история на София.

На пресконференция директорът на музея Надежда Кирова-Йовчева разказа за изложбата и я нарече "завладяваща и изключително интересна". Най-интересна е статуята на високопоставен сановник от 26-та египетска династия, наречен Нахтхорхеб.

Уникалната статуя е от силифициран пясъчник представлява гения на изкуството в Египет. Фигурата е изобразена с перука и е облечена само с препаска. Позата е типична за благочестивия поклонник, дошъл да почете някое божество. Титлите на Нахтхорхеб са гравирани на самата скулптура и въвеждат във фараонската цивилизация.

По време на изложбата можете да видите статуи на Ха /царски писар и писар на царската трапеза/, оброчна стела на царския писар Неферхотеп, разнообразие от корони, палитра на писар и други, кутия с изображение на писар от харема в молитва пред бог Тот, посочи Доминик Бензает от департамент "Египетска древност" на Лувъра.

Откриването на изложбата в столицата съвпада с момента, в който в Париж се закрива българската изложба "Епопея на тракийските царе".

Водещи

Най-четени