Млади артисти излизат на улицата за Деня на театъра 22.03 | 10:32

Пърформанси и музика затварят ул. „Стефан Караджа“

От Гергана Златкова

Младите артисти излизат на улицата - пърформанси и музика затварят ул. "Стефан Караджа" в навечерието на Деня на театъра- 27 март, съобщават организаторите.

На 26 март НАТФИЗ ще излезе извън учебните зали, за да празнува на открито.

Академията затваря за час ул."Стефан Караджа" на ъгъла с ул. "Раковски", така че ако все не намирате време за изкуство, то ще дойде при вас, обещават инициаторите.

Акцент на арт пърформансите са Lux Lumina Group, които представят най-младата генерация театрални дизайнери.

Те ще провокират зрителите с ефектни костюми, които се показват за първи път, превръщайки минувачите в участници в спектакъла. 

Музикалният пърформанс е на студенти от първи и пети курс с музикални ръководители доц. Данко Йорданов и Деляна Мичева.

"Ние сме важна част от културния календар на София и този факт е достатъчен, за да възприемаме Академията като утвърден  културен център.

Изкуството не може да бъде затваряно между стени. Ние обучаваме много млади артисти в различни сфери - театър, музика, филмово изкуство, фотография - и искаме да направим столичани съпричастни с идеята, в която обучаваме  студентите си.

Макар и обвързан с едно изкуство, Денят на театъра е подходящ повод да срещнем бъдещите артисти на България с широка публикa", казва ректорът на НАТФИЗ проф. Любомир Халачев.

От 19.30 ч. в Учебния театър ще бъде показана специално избраната за празника постановка "Кавказкият тебеширен кръг" - трагикомедия, разказваща три истории.

Придържайки се към пиесата на Брехт, режисьорът доц. Ивайло Христов си е позволил свободен прочит, с елементи от площадния театър.

Спектакълът е изпълнен с карнавален и дори клоунски дух. Написана преди повече от 50 години, "Кавказкият тебеширен кръг" днес звучи повече от актуално.

Битовият казус за използването на една долина се  разрешава с поуката от древна китайска приказка, в която слугиня спасява живота на изоставено господарско дете.

Aвтор на  музиката е Кирил Дончев, декорът и костюмите са на Марина Янева, а хореографията - на Едмонд Скот. 

Специални гости на празничната постановка ще бъдат представители на Съюза на артистите в България, на Столичната община, на министерствата на културата и образованието, бизнесмените от Съвета на настоятелите на НАТФИЗ. 

Програмата на открито е със свободен достъп. Билети за "Кавказкият тебеширен кръг" има на касата на НАТФИЗ.

Водещи

Най-четени