Музеите на писателите с безплатен вход на 15,16 и 17 септември 15.09 | 12:31

Извънредно за посетители отварят дома на Яворов на „Раковска“, след ремонт приема и къщата на Вазов

От iNews.bg

Всички къщи на поети и писатели към Националния литературен музей ще работят на 15, 16 и 17 септември с безплатен вход за посетители. Отворените врати на музеите са част от инициативите за Европейските дни на наследството и по случай Деня на София, съобщават от музея.

1777776

Поради големия интерес на 17 септември от 10.00 до 17.00 ч. ще бъде отворена извънредно за посетители и къщата на Пейо Яворов в София. Разглеждането ѝ ще бъде при специален режим - ще бъдат допускани групи от по няколко души заради опазването на музейната експозиция. Министерството на културата прави всичко възможно да ускори процеса по придобиване на сградата от Националния литературен музей, за да бъде тя изцяло ремонтирана.

1777778

Къщите-музеи на Иван Вазов в София и на Елин Пелин в с. Байлово ще работят и в неделя, на 18 септември, отново с безплатен вход. През последния месец във Вазовия музей бяха извършени ремонтни дейности и той ще посрещне посетителите си с освежен интериор, посочват от културното средище.

В Европейските дни на наследството на 15, 16 и 17 септември жителите и гостите на София ще могат да разгледат без заплащане и къщите на класиците Пенчо и Петко Славейкови, на Никола Вапцаров, мемориалните кабинети на Стилиян Чилингиров и на Иван Богданов, както и литературния кабинет "Владимир Башев".

Във Велико Търново къщата на Емилиян Станев при Националния литературен музей също ще приема посетители с безплатен вход.

Най-четени