Музеят на Яворов в София отново отвори врати 20.10 | 19:02

Домът на поета и Лора Каравелова е достъпен за туристи

От iNews.bg

Къщата музей на Пейо Яворов и лора Каравелова на ул. "Раковски" в столицата отново отвори врати. Тя беше затворена за посещения и основно ремонтирана - първо отвън, а след това и отвътре, предаде Дарик. Преди това обаче музеят бе затворен от години за туристи.
 
 "Големите поети живеят в къщи, но имат и други домове. Истинският дом на поета Яворов е националната памет. Докато има българска национална общност и докато националната памет е жива, поетът Яворов ще има този неръкотворен дом", каза проф. Валери Стефанов и допълни, че тази къща също е негов дом и пази неговия дух.

В дома на столичната улица "Раковски" Яворов и Лора Каравелова са живели малко повече от година до фаталната нощ, в която тя се самоубива от ревност, а той се прострелва след нея и ослепява. Дълги години къщата музей тънеше в разруха, но след преговори със собствениците тя е ремонтирана и отново посреща посетители.

Къщата става музей през 1963 г., разказва Явора Стоилова, дъщеря на племенницата на поета Ганка Найденова.

"Трябва да ви кажа, че с разрухата е свършено. Това е един нов стар дом, възкръснал от пепелта. Не мога да не поздравя хората, които успяха да се справят с разрухата. "Вършители на съдбата", би ги нарекла Лора Каравелова, съпругата на Яворов. Един от тях беше майка ми Ганка Найденова-Стоилова. В този дом са пропити моите сълзи, защото тази голяма жена често забравяше малката Явора, заради големия Явор и пътят му след смъртта. Този музей живееше един много голям живот. В него звучеше не само словото на Яворов, но и звучаха гласовете на генерация от велики български поети и общественици като Димитър Талев и Емилиян Станев. Искам да станем съпричастни на пътя, който извървя този музей. Труден път. Нека не го критикуваме, а да го подкрепим", сподели Явора Стоилова.
 
Ганка Найденова дарява 250 семейни реликви, сред които сребърни обици и златни пендари на майката на Яворов, златен медальон с косите на Мина Тодорова, цигулката на дядо й Никола - съпруг на Яворовата сестра Екатерина.

Къщата музей в момента е частна собственост, но целта на директора на Националния литературен музей Атанас Капралов е след време това да се промени.
 
Тя може да бъде посетена всеки ден от вторник до събота във времето от 10.00 до 17.00 ч., а от Националния литературен музей започват кампания за възстановяване на гроба на Лора Каравелова.

Водещи