Над 300 деца от 5 държави на фолклорен фестивал в Силистра 22.06 | 14:59

Поредно издание на "Утрешният мир започва с днешното приятелство" започва на 2 юли

От Ивайло Ангелов

Малки танцьори от Украйна, Сърбия, Грузия, Босна и Херцеговина, както и от домакините от Силистра, ще вземат участие в 22-то издание на Международния детски танцов фестивал "Утрешният мир започва с днешното приятелство". Вече е започнала голямата организация за творческия форум, който ще се проведе от 2 до 6 юли. Традиционно фестивалът се провежда под патронажа на кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов и с подкрепата на Министерството на културата.

Над 300 ще са децата, които ще вземат участие във фестивалните прояви. Четири от тях са чуждестранни - "Сузирия" от град Волошийск, Украйна, "Газапкхули" от Батуми, Грузия, "Традиция - Грозд" от Тръстеник, Сърбия и "Куд Живиниче" от Живиниче, Босна и Херцеговина.

Осем силистренски танцови формации ще са символични домакини и също ще вземат участие в проявите. Това са фолклорните ансамбли "Добруджа", "Ритъм", "Добруджанче", "Родолюбие" и балетите "Б2 Балет", "Лиденс", "Аксел" и клубът за състезателни танци "Елеганс".

В първия фестивален ден - 3 юли, от 10:30 ч. в Дунавския парк ще се проведе ателие по танци с всички участници. В него ще се разучават фолклорни ритми от всички страни-участници във фестивала. Същия ден от 17:00 часа е традиционното дефиле през Силистра, предвождано от Градския духов оркестър и флага на фестивала. От 17:30 ч. на площад "Свобода" е тържественото откриване с изпълнение на химна на фестивала "Де е България?" и издигане на фестивалния флаг. Следва първи концерт, който ще се проведе в центъра на града.

През втория ден от 9:30 ч. на басейна на хотелски комплекс "Дръстър" ще се проведе конкурсът "Мис и Мистър Фестивал". От 18:00 ч. пък в салона на театъра стартира вторият фестивален концерт.

На 5 юли от 10:00 ч. на площад "Свобода" с участниците на фестивала ще се проведе пленер "Аз рисувам фестивала". Час по-късно кметът д-р Юлиян Найденов ще се срещне с представителни групи на всички състави-участници във фестивала. От 17:00 часа ще бъде тържественото закриване на фестивала и заключителният концерт.

Събитието се провежда от 1994 г. като първият за България Международен детски танцов фестивал с въздействащото послание "Утрешният мир започва с днешното приятелство". Основатели са председателят на Сдружението на детско-юношеските хореографи в България Агрипина Войнова и силистренският хореограф Йордан Филипов. Във фестивала досега са участвали състави от Европа, Азия, Америка и Африка.

Водещи