Най-старият фолклорен фестивал у нас готви юбилей 16.08 | 20:42

Традициите и фолклорът на 11 държави се събират в Бургас от 20 до 24 август

От Олга Андреева

Между 20 и 24 август в Бургас ще се проведе 40-то юбилейно издание на най-стария в България международен фолклорен фестивал.

За приятната атмосфера и настроение ще се погрижат танцови ансамбли от 11 страни – Франция, Турция, Грузия, Словакия, Румъния, Русия, Хърватска, Индонезия, Украйна, Сърбия и България. Родният фолклор ще бъде представен от фолклорните формации "Странджа" и "Пирин".

Участниците ще поднесат живо и истинско усещане не само чрез танца, музиката и костюмите, а с помощта на мултимедийните екрани на сцената на Летния театър ще направят истинско пътешествие по пътя на родните си места – бит и култура.

Тазгодишните носители на престижната награда "Нестинарка" е професионалният фолклорен ансамбъл "Пирин" от Благоевград, които ще представят страната ни още в първата вечер от фестивала, съобщават от община Бургас.

Последната вечер ще започне с импресия за историята на фестивала, а химнът на фестивала "Прехвръкна птичка" ще бъде изпълнен тази година от детски народен хор "Трепетлика" при ОДК – Бургас с ръководител Пепа Запрянова.

Тази година красивото и неповторимо танцово изкуство ще бъде пренесено и във всички квартали на общината. Основните сцени по традиция са Летният театър, лятната сцена "Охлюва" пред сградата на Община Бургас, ж.к. "Славейков", "Изгрев", "Меден рудник", кв. Лозово, Сарафово, Банево, Горно и Долно Езерово и Крайморие. 

Водещи

Най-четени