Насред мегдана в Арбанаси 09.06 | 12:29

220 състава и индивидуални изпълнители ще участват на Националния фолклорен фестивал

От Кремена Бедерева

220 състава и индивидуални изпълнители на автентичен и обработен фолклор ще участват в Националния фолклорен фестивал "Насред мегдана в Арбанаси”, който ще се проведе на 9 и 10 юни 2012 година, съобщават от община Велико Търново.

Във второто издание на феста ще се включат фолклорни групи, детски и младежки формации за народни песни и танци от 93 населени места от 19 области на страната – Велико Търново, Габрово, Русе, Разград, Силистра, Ловеч, Плевен, Варна, Добрич, Търговище, Шумен, Бургас, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Пазарджик, Пловдив, Хасково, Благоевград.

60 ще са детските формации и индивидуални изпълнители. Фестивалът се организира от Община Велико Търново, кметството в с. Арбанаси и местното Народно читалище "Иларион Драгостинов”. Той е продължение на фестивала "Хоро сред село”, който се е провеждал в Арбанаси през 1987 и 1988 г. организиран от Градската асоциация за култура и туризъм във Велико Търново.

Събитието бе възстановено през 2011 г. по идея на Даниел Панов, който днес е патрон на Национален фолклорен фестивал "Насред мегдана в Арбанаси”, като кмет на Община Велико Търново.

В първото издание на вече Национален фолклорен фестивал "Насред мегдана в Арбанаси”, проведен на 4 и 5 юни 2011 г. участваха състави и индивидуални изпълнители от осем области на страната - Плевен, Ловеч, Габрово, Силистра, Търговище, Шумен, Велико Търново и София-област.

Сред участниците имаше 16 детски и младежки формации за народни песни и танцови състави, излизанията на сцената бяха общо 90. Заради големия интерес тази година фестивалът, който е с конкурсен характер - за автентичен и за обработен фолклор - ще се проведе на две сцени. За втора година в рамките на "Насред мегдана в Арбанаси” ще бъдат демонстрирани български занаяти от цялата страна.

Участници, гости и жители на с. Арбанаси ще имат възможността да се разходят по улицата на занаятите, да изработят сами сувенири, да нанижат от мъниста или печена глина свое бижу, да се докоснат до техниката филц. Специален гост на фестивала ще е Национално сдружение работилница "Седянка”.

Децата ще могат да нарисуват своите впечатления от събитието под ръководството на професионален художник в програмата "Аз рисувам насред мегдана в Арбанаси”, като творбите им ще бъдат подредени в специална изложба. На 9 юни от 19,00 ч. на фестивала с "Песенни настроения” ще гостува Капански фолклорен ансамбъл, а "Славеите на Надка Караджова” ще пеят на следващата вечер, 10 юни.

Националният фолклорен фестивал "Насред мегдана в Арбанаси” ще бъде официално открит в 10,00 ч. на 9 юни 2012 г. от кмета на Община Велико Търново Даниел Панов, Тошо Кръстев - кметски наместник на Кметство с. Арбанаси и Стефан Василев - председател на НЧ "Иларион Драгостинов”. Спонсори на събитието са верига хранителни магазини "СВА” и сладоледена фабрика "Дени”.

Водещи

Най-четени