Настояват за продължаване на реставрацията на Зографския манастир 10.05 | 20:59

Реконструкцията му трябва да стане сред приоритетите на държавата, призова проф.Николай Овчаров

От Ивелина Георгиева

Зографският манастир трябва да стане един от приоритетите на държавата, както и да продължи неговата реставрация. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров след посещението си в българския манастир "Св. Георги Зограф" в Света гора по Гергьовден.

Той посочи, че заедно с писателя Иван Гранитски ще започнат кампания по засилване на интереса към българския манастир в Света гора.

Овчаров посочи, че ще направи предложение манастирът "Св. Георги Зограф" да влезе сред чудесата в кампанията "Чудесата на България", която тече в момента.

"В кампанията се говори за нашите манастири, църкви, гробници, затова ще изляза с предложение Зографският манастир също да влезе при гласуването на чудесата на България, независимо че е на чужда територия", коментира проф. Овчаров.

Според него българите трябва да получат информация какво представлява този манастир и колко е важен той за българската държава.

Археологът не успя да назове точна цифра, която е необходима за продължаване на реконструкцията, но посочи, че през първото десетилетие на XXI век са дадени около 8 млн. лева за консервация и реставрация. Преди това манастирът е бил много занемарен, допълни той.

В този период е направено много, за да се върне блясъкът на манастира от древността, заяви проф. Овчаров. Той обясни, че някои от крилата му са почистени, започнала е реконструкция и на крилото от XVIII век и като цяло много неща са променени към добро през последните години.

Реконструирани са покривите, дограмите, почистени са фасадите, спалните са обновени с нови легла, подовете и баните са оправени. Заради кризата обаче, държавата спира финансирането и реконструкцията на манастира през последните две-три години е замразена.

Според археолога най-належащо е да продължи реконструкцията на Банското крило в манастира, което е в най-тежкото състояние. Той изрази притеснението си за ръкописите и иконите, които се съхраняват там. За голяма част от тях ще са необходими доста средства за реставрация, допълни професорът.

В манастира се пазят 40 хиляди тома книги и над 1000 икони, затова е необходимо да се създадат условия за тяхното съхранение.

Манастирът "Св. Георги Зограф" освен архитектурен паметник е и музей, затова археологът се надява да се намерят средства за реконструкцията. Той предложи държавата да се насочи към финансиране от европейски проекти, ако не може да намери достатъчно средства.

"Има дарения, но те не са достатъчни, затова се надяваме държавата да намери средства, макар и малко да са те, но работата по реставрацията трябва да продължи", коментира проф. Овчаров.

Зографският манастир е на повече от 1000 години, а една държава да има манастир на Атон е нещо велико, добави археологът. От общо 20 манастира в Света гора 17 са гръцки и само три страни са запазили мястото си там – това са България, Сърбия и Русия.

Водещи

Най-четени