Националната галерия ще купи картини с дарението от близо 2 млн. лева 15.02 | 16:10

Категорично отхвърлиха възможността парите да отидат например за ремонти на сградата

От iNews.bg

Националната галерия ще откупи творби за обогатяване на колекцията си със средствата от дарението на Маргарита Занеф.Припомняме, че покойната българска емигрантка е дарила около 1,8 млн. лева на галерията.

"Това е първият по рода си толкова голям паричен дар не само за нас, а и вероятно за български музей”, подчерта директорът на галерията Слава Иванова.Тя изрази съжаление, че не е познавала дарителката и определи завещанието не просто като жест на човек, който цени изкуството, а като жест на подкрепа за българското изкуство и култура.

Тя категорично отхвърли възможността парите да отидат например за ремонти на сградата. "Не че нямаме нужда от ремонти, но това е ангажимент на държавата", посочи тя.От галерията уточниха, че точната преведена сума по сметката им е 1 771 261,35 лева. Сумата е финална, върху нея не се дължат повече данъци или такси.

При откупуването на всяко произведение ще има ясен отчет, а документацията и анотацията към творбите задължително ще носи името на Маргарита Занеф, обясниха от галерията.В бъдеще, когато се събере цяла колекция, тя вероятно ще бъде изложена в отделна зала с плоча с името на дарителя.

Водещи

Най-четени