Окончателно: Ракията е българско изобретение! 10.10 | 16:23

Археолози откриха на хълма Трапезица средновековен съд с надпис на старобългарски: "Аз пих на празника ракиня"

От Андриян Георгиев

Най-старият намиран досега ракиен надпис върху чаша бе открит у нас при разкопки на хълма Трапезица във Велико Търново, съобщи директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров, цитиран от агенция "Фокус".

Находката според проф. Димитров е сензация и доказвала, че ракията е българско изобретение.

Преди три дни археологът проф. д-р Константин Тотев при разкопки на Асеневия дворец на хълма Трапезица намира фрагмент от средновековен съд, на който неизвестен българин от XIV век е написал на старобългарски език "Аз пих на празника ракиня”. Не се знае кой е човекът, нито кой е празникът, но е ясно, че думата "ракиня” всъщност е ракия. 

"На пръв поглед нищо особено освен това, че досега се смяташе, че ракията е създадена в световен мащаб през XVI век. Откритият надпис доказва, че 200 години по-рано българите в столицата Търново са пиели ракия на своите празници. По този начин може да се смята, че ракията е българско изобретение”, каза проф. Димитров. 

"Трябва да си заковем ракията, иначе албанците ще вземат да ни я вземат. Намереното неоспоримо доказва, че през XIV век в Търново ракията се е пила. Това е сензация. Аз самият бях изумен”, коментира още директорът на НИМ.  

"Светкавично” снимков материал на находката щял да бъде изпратен в Министерството на земеделието и храните, което се опитва от известно време да регистрира в Европейската комисия ракията като национален продукт. Така акцизът на напитката може да бъде намален наполовина според европейските регламенти. 

Водещи

Най-четени