Организира се литературно четене за Стефан Дичев 10.01 | 15:12

Събитието е по случай 90 години от рождението на писателя

От Елисавета Балтова

Литературно четене в памет на българския писател Стефан Дичев се организира във вторник в Софийска градска художествена галерия (СГХГ) на ул. Ген. Гурко 1, обявяват от Столична община.

Със събитието ще бъде отбелязан юбилеят на българския писател на исторически романи. Поводът идва с една година закъснение, тъй като още през 2010 г. се навършиха 90 години от рождението на автора.

Честването се извършва с подкрепата на Столична община и издателска къща Жанет 45, която публикува романа на Стефан Дичев "Пътят към София" миналата година. Книгата слага началото на поредица от избрани книги на автора, които ще бъдат публикувани от издателската къща.

Специални гости на събитието ще са актьорът и директор на Театър "София" Ириней Константинов, както и музикантите от квартет "Еолина". На самото честване улица в София ще бъде кръстена с името на българския писател.

Входът е свободен, а началото е от 18:00 часа, обявяват от Столична община.

Стефан Дичев е роден през 1920 г. във Велико Търново. Следва инженерни науки в Чехословакия, но завършва право в Софийския университет. Основател е на списание Космос, директор е на издателство "Народна култура" и е един от създателите на поредицата "Световна класика".

Стефан Дичев е известен като автор на исторически романи. Част от творчеството му са книгите "В лабиринта", "За свободата", "Ескадронът".

Водещи

Най-четени