Отиде си легендата на руското кино и театър Алексей Баталов 15.06 | 13:02

Големият руски актьор и режисьор се снима от 1944 г

От iNews.bg

На 88-годишна възраст в московска болница почина големия руският актьор и режисьор Алексей Баталов, съобщи неговият помощник Владимир Иванов. Тази година Алексей Баталов прекара няколко месеца в болница.

През януари получи сериозно увреждане на крака и се подложи на операция. На 23 февруари 88-годишният Баталов отново бе хоспитализиран, тъй като получи усложнения вследствие на поставената му протеза. Лекарите прецениха здравословното му състояние като "средно тежко". От месец май той бе подложен на рехабилитация.

Баталов е сред най-известните съветски и руски театрални и киноактьори. Снима се още от 1944 г. Израства в семейство на театрални дейци. Баща му е артист и режисьор, майка му е актриса, брат му също е режисьор. Завършва школата към Московския художествен театър през 1950 г. и играе в него от 1953 до 1956 г. От 1957 до 1975 г. Баталов е актьор и режисьор в една от най-големите киностудии в Русия "Ленфилм". Женен е за цирковата артистка от ромски произход Гитана Леонтенко.

Сред най-запомнящите му роли са тези във филмите: "Летят жерави", "Дамата с кученцето", "Девет дни от една година", "Бяг", "Изгори, за да светиш", "Москва не вярва на сълзи" и др. Носител е на много награди, между които и орден "Св. Св. Кирил и Методий". 

Водещи

Най-четени