Откриха най-старата монета в България (СНИМКИ) 09.09 | 11:00

Сечена е през втората половина на VІІ век пр. Хр

От Беатрис Николoва

Уникална находка беше открита от созополски водолаз. На незначителна дълбочина (1 м) на северния бряг на черноморски бряг той видял на дъното малка златна монета и я предал на директора на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров.

Нумизматът на НИМ, д-р Владимир Пенчев, смята, че това е най-старата монета, откривана в България. Това е монета от електрон (сплав от злато и сребро), сечена през втората половина на VІІ век пр. Хр. (т.е. монетата е поне от 2650 години) в държавата Лидия. В Лидия, впрочем, са сечени първите монети в човешката цивилизация. До тази епоха хората използват като абстрактен символ на стоката метални слитъци с форма на бича кожа, стрели, камбанки, сърпове и т.н.

1383366На археолозите от НИМ засега не им е известно откриването на други лидийски монети в България. Иначе откриването на тази монета в Созопол не буди особено удивление. Градът е основан от преселници от Милет в 611 г.пр.Хр. (т.е. – през втората половина на VІІ век пр.Хр.), а и Милет е разположен до Лидия. Нормално е преселник от този град да е имал в джоба си шепа златни монети. Монетата тежи 0.63 грама и е 1/24 част от статера.

 

 

Водещи

Най-четени