Откриха неизвестна досега крепостна стена на Трапезица 26.08 | 13:08

Отбранителното съоръжение е изключително добре запазено

От Андриян Георгиев

Неизвестна за науката крепостна стена, започната през XII в., завършена от династията Асеневци и разрушена при унищожително земетресение преди 550 г., е открита при проучванията на хълма Трапезица, съобщи археологът доц. Константин Дочев, директор на великотърновския филиал на Националния археологически институт с музей при БАН.

При разкопките в югозападния сектор на хълма археолозите са попаднали на изключително добре запазено, но непознато мощно отбранително съоръжение с обща дължина от 19 м и ширина, достигаща до 5 м, допълва БТА.

Зидовете са изградени от масивни каменни блокове, плътно слепени с хоросан, поддържани от мрежа дебели дървени греди. Предполага се, че височината на крепостната стена е достигала до 15 м, а площадката зад нея е била предназначена да побере воините от голяма бойна част, която отбранявала пространството между двата входа за крепостта.

До 1000 куб. м е общият обем на камъните, вложени в градежа на разкрития участък от крепостен зид, което също е изненада за археолозите.

По мнението на доц. Дочев, това е най-добре изградената средновековна крепост в Северна България, а разкритият участък може да послужи за образец при предстоящото обемното възстановяване на съоръжения на Трапезица.

Масивен мъжки пръстен от сребро, колекция от около 50 средновековни монети, съдове от сграфито керамика са сред находките от проучванията в пространството от вътрешната страна на крепостта.

Най-ценната сред тях е изключително рядък екземпляр от монета на Иван Асен II. Досега в Търново са  открити само четири такива монети, обясни доц. Константин Дочев, който е експерт по средновековна нумизматика.

Мащабните проучвания на втората по значение след Царевец историческа крепост във Велико Търново се провеждат за трети поред сезон по съвместен договор между Министерството на културата и Националния археологически институт с музей при БАН. 

Водещи

Най-четени