Панагюрското съкровище - пак безплатно за мераклиите 30.12 | 09:38

Вратите на НИМ отново ще са отворени безплатно

От Кремена Бедерева

Вратите на Националния исторически музей (НИМ) ще бъдат свободно отворени за посещение днес от 9.00 до 17.30 ч., съобщиха от НИМ.

В зала "2" отново са изключителните тракийски съкровища, които се "завърнаха" от изложба в Москва. Наред с уникалното Панагюрско златно съкровище са експонирани и съкровищата от Рогозен, Борово, Летница, Синеморец, Златиница-Маломирово и други, както и трите сребърни солници с позлата - изключително редки произведения от римската епоха.

Посетителите имат възможност безплатно да разгледат и откритата наскоро коледна изложба "Славите ли Млада Бога!", която представя устната и музикалната традиция на пастирите в Европа, част от проекта CANEPAL на Европейската комисия по програмата "Култура 2007-2014".

Опашка от 60 души има вече пред входа на Националния исторически музей, половин час преди отварянето му, предаде агенция "Фокус”. Опашката е от хора на всякаква възраст – малки деца и баби, както и дядовци с внучетата си.

Гражданите са се събрали заради обявения безплатен вход в музея. Дните за безплатни посещения в НИМ предизвикаха голям интерес и музеят отчете десетки хиляди посещения. Днес е последният ден за годината, в който НИМ е с безплатен вход.

Най-четени