Парите за археология са ограничени 11.09 | 20:18

Стоянович ще подаде жалба срещу Македония заради казуса с Гоце Делчев

От Елица Елефтерова

Заради финансовата криза държавата разполага с ограничен финансов ресурс за подпомагане на археологическите разкопки, заяви в Бургас министърът на културата Петър Стоянович. Археологичните обекти може да бъдат финансирани по два начина.

Археологическите обекти се финансират с "една доста устойчива мизерия, между 5 и 15 хиляди лева на обект", алармира Стоянович. По думите му от това се възползва един "не много малък кръг" от археолози, съобщава в. "Стандарт".

"Тази година аз наследих само половин милион лева за цялата българска археология. Другата възможност е да се приоритизира този процес", добави министър Стоянович.

Стоянович заяви и че ще подпомага младите творци в страната."Не е достатъчно ние да знаем, че имаме талантливи хора от по-възрастното поколение, но и най-вече от младото. По-важното е как ще ги наложим в огромното море от други нации, които много по-рано от нас учат чужди езици, боравят с компютър, много по-рано се подготвят за онова, което ги очаква в тежкия конкурентен пазар", каза още той и обясни, че е важно културното богатство да бъде представено в Европа и света по атрактивен начин.

По повод скандала с представянето на Гоце Делчев като македонец, Стоянович заяви, че това е поредният опит на македонската страна да фалшифицира и краде от българската история.

Стоянович обяви, че още днес ще подпише официално оплакване до Ирина Бокова в качеството й на генерален директор на ЮНЕСКО, срещу регионалния представител на организацията във Венеция.

"Предстои представяне на тази изложба в страните от Югоизточна Европа. Тя няма да прекоси българските граници, ако не бъде постигнато ясно решение, което да задоволява националния интерес на България. Ние не можем да си позволим да правим компромиси с личности като Гоце Делчев", подчерта министърът.

Водещи

Най-четени