Перничани съхраняват ценности от времето на неолита 23.01 | 09:25

Най-богатата нефритена колекция е сред богатствата на града

От Теодора Кокаланова

"Перник притежава най-богатата нефритена колекция и най-дългата мънистена огърлица от времето на неолита в Европа”, съобщи археологът от регионалния исторически музей Анета Бакъмска.

Находките са открити при разкопки на неолитно селище, датирано от началото на VI век край радомирското село Гълъбник. Мънистеният гердан е дълъг почти 17 м. Той е направен от средиземноморски миди и минерални мъниста, съобщава БТА.

"Част от мънистата от мънистата на ценния накит са оформени като буренца, други като копчета. В наниза преливали розово и бежово, бил удивително блестящ. До нас обаче украшението не достигнало в първоначалния си вид, защото горяло при пожар”, разказва Бакъмска.

Край Гълъбник е открита и най-голямата нефритена находка от времето на неолита на Балканите - жезъл с 36 см дължина. Част от намерените експонати са култови масички, антропоморфни фигури, каменни брадви.

Откритите находки по долината на Горна Струма засвидетелстват безспорно за богатствата на специфичната култура, която е съществувала в продължение на 300 години.

"Най-ярко доказателство за уникалността й са керамичните съдове с биконична форма и високи крачета”, отбелязва пернишката археоложка.

Археолозите открили и средновековен некропол в най-високата част на неолитното селище, която през Х-ХI в. е била използвана за гробище.

Намерени са 29 скелета, погребани с обичайната за епохата християнска практика. Основна част от женските скелети са монголоидни и затова археолозите ги свързват с печенегите, които по това време обитавали този край.

Праисторическото селище край Гълъбник е знаково в световната археология. То е открито през 70-те години на миналия век при изпълнението на мащабна програма за отводняване на Радомирското поле.

Културното богатство в Радомир е обект на изследване на учени от цял свят. Част от находките край Гълъбник са включени в националната селекция "Златото на тракийските конници", показана с голям успех в Канада, Белгия, Испания и Швейцария.

Съкровищата в Гълъбник се допълват още находки в региона - под бившата хокейна площадка в Перник и селата Прибой, и Негованци.

Водещи

Най-четени