Позор! Единствената запазена крепост от Средновековието у нас се руши 17.06 | 08:50

Разчитаме от оперативна програма да дойдат пари за реставрация

От iNews.bg

Крепостта "Баба Вида", която е единствената цялостно запазена от Средновековието у нас, се руши. Необходими са спешни мерки за реставрация и консервация, предаде БНТ.

Рушат се тухлените зидове, с които е надстроявана старата крепостна стена "Баба Вида". По стълбищата на кулите и рампите се стича вода. Заради некачествено отводняване, една от терасите на крепостта е пропита с влага.

"Това са ни големите проблеми, че реставрацията и консервацията, която е правена преди години, де както е компрометирана, защото е правена по други технологии, защото е правена основно с цимент", казва Фионера Филипова, директор на Регионален исторически музей – Видин.

Цялостна реставрация на крепостта е правена преди повече от 50 години, а пораженията от времето вече са видими и за туристите:

Заради разрушенията, комисия определи състоянието на средновековната крепост като рисково. За реставрацията ще са необходими над пет милиона лева, твърди директорът на музея.

По думите на Филипова замъкът трябва да се реставрира изцяло.

Според министъра на културата Вежди Рашидов, заради необходимостта от спешни мерки, за крепостта "Баба Вида" ще се кандидатства по Оперативната програма "Региони в растеж".

Водещи

Най-четени