Почина джазменът Петър Петров 24.01 | 21:55

Той е смятан за един от основоположниците на джаза у нас

От Гергана Златкова

Легендата на българския джаз Петър Петров почина днес в дома си в Русе.

Няколко поколения почитатели на джаза ще помнят неповторимите му изпълнения на кларинет и саксофон.

В гилдията го наричаха Петьо Парчето, припомня БНР.

Миналия ноември навърши 80 години и ги посрещна на сцената на поредната Национална джаз среща в Русе, на която е създател.

Беше едновременно голям джазмен, бивш боксьор, ценител на добрата поезия и често рецитираше стихове наизуст.

Името му беше посланик на България в света на музиката. Поклон пред паметта му!

Петър Петров беше дългогодишен солист-кларинетист в състава на Русенската филхармония. През 1959 г.събира първия си малък състав за джаз. След 1963 г. работи в Прага а след завъръщането си веднага прави втори състав и се включва във възстановяването на джазовия живот в града заедно с диригента и композитора Александър Владигеров.

В състава, който става известен като "Квартет Петрови", са Петър Петров - Парчето (саксофони), Петър Петров-Петуха (тромпет), Златко Петров (пиано) и Илко Петров (барабани).

Както пише Владимир Гаджев в своята книга "Джазът в България. Българите в джаза", съставът демонстрира подчертано пристрастие към по-съвременните направления в джаза (hard bop и дори free jazz) и възприема импровизационната практика като водещ творчески принцип".

Музикантът често работи в чужбина, но присъства редовно в джазовия бит на страната и през 70-те години се утвърждава оркестър "Русе", с който има голям успех на фестивалите в Сопот и в София през 1977 г. От 1978 създава и поддържа редовно русенския "Джаз форум", който няколко години по-късно става и международен фестивал. 

"Той е един от основоположниците на българския джаз, даде живота си за това дело и запали хората да слушат тази музика", каза Диана Ковачева от Клуба на дейците на културата.

Водещи