Пощенска марка отбеляза 100 г. от рождението на Ванга 31.01 | 16:54

Тиражът на пощенската марка е 10 000 броя, а номиналната стойност 0,65 лв.

От Кремена Бедерева

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) пусна в употреба пощенска марка по повод 100 години от рождението на българската пророчица Ванга (1911 - 1996 година).

Тиражът на пощенската марка е 10 000 броя, а номиналната стойност 0,65 лв. Художник е Иван Богданов, съобщават на сайта на МТИТС. 

Ванга, Петричката врачка или Баба Ванга, често е наричана българска пророчица, заради приписваната ѝ способност да вижда съдбата на всеки човек, който я посещава. Някои хора вярват, че тя е притежавала дарбата да предсказва бъдещето, да посещава духом различни места и да говори с цветя.

Сред най-популярните пророчества, приписвани на Ванга, са смъртта на цар Борис III, разпадането на Чехословакия и на Съветския съюз, връщането на Симеон Сакскобургготски, но не като цар, потъването на подводницата "Курск" и атентатите от 11 септември.

Тези предсказания излизат на бял свят, едва след като събитията са се случили, но няма доказателства те да са съществували преди това.

В повечето случаи, неясната формулировка на "предсказанията" дава възможност на поддръжниците на Ванга да правят двояки тълкувания, нагаждайки казаното към наистина случилото се.

Водещи

Най-четени