Проектът за музей, посветен на 11 септември, страда заради пари 22.11 | 13:38

Музеят трябваше да отвори врати на следващата годишнина от атентатите

От Ивайло Ачев

Отварянето на музей, посветен на атентатите от 11 септември 2001 година, ще се забави заради противоречия по отношение на разходите по изграждането му, пише AP.

По план музеят, който се строи на мястото падналите кули на Световния търговски център, трябваше да отвори врати догодина. Изграждането на музея се ръководи от две структури – Фондацията за възпоменание на 11 септември и пристанищната администрация на Ню Йорк и Ню Джърси. Фондацията е отговорна за разходите по изграждане на музея, докато пристанищната администрация притежава терена и отговаря за инфраструктурните промени. Това прави предмет на дебат разходите по всеки компонент от строителството на музея.

Според пристанищната администрация Фондацията за възпоменание на 11 септември дължи 156 млн. долара по проекта. Затова администрацията е спряла одобрението на нови строителни договори, като обаче официално потвърждение на това действие няма.

На десетата годишнина от атентатите на 11 септември в Ню Йорк беше открит мемориал на мястото на Световния търговски център. Музеят, посветен на терористичния акт, трябваше да отвори врати на единадесетата годишнина от трагичното събитие.

Най-четени