Протестите за горите влизат във фотоизложба 10.07 | 11:29

Васил Гарнизов открива изложба "Между антропологията и фотожурналистиката"

От Олга Андреева

Антропологът Васил Гарнизов, преподавател в Нов български университет, открива изложба със свои фотографии от последните протести против закона за горите от Орлов мост в София, съобщиха от НБУ.

Изложбата е озаглавена "Между антропологията и фотожурналистиката" и ще бъде представена в галерия "Личното пространство" на 11 юли от 19 часа.

Специфична атмосфера за снимките и техните зрители ще създаде превърнатият в експозиционно пространство етаж от стара софийска къща, тематично разположена на бул. "Витоша” 45.

"Между антропологията и фотожурналистиката" се състои от 35 фотографии, кадри от последните софийски протести против закона за горите, които обединиха граждани и неправителствени организации под една кауза.

Изложбата включва както портрети, така и по-общи кадри и състояния и картини от вечерната, недоволна столица. Не липсват и типичните кадри на сблъсъци със силите на реда.

Освен зелените протести в обектива на Васил Гарнизов попадат и вълненията около големия пожар на Витоша от последните дни. Отразяването отново е от мястото на събитието.

Васил Гарнизов е антрополог, преподавател в Нов български университет в програмите по антропология и политически науки на английски език, с докторска степен и научно звание доцент. Възпитаник е на Софийския университет, изследователската си дейност започва в БАН.

Има траен интерес към социалната проблематика, икономическите промени и политиката в глобален контекст, към начините на живеене в мегаполиса и в селото, към кризите и конфликтите в отношенията на общностите и околната среда.

Кризите и конфликтите, свързани с местното развитие и идеята за местното самоуправление са водещи и в работата му като заместник-министър в Министерството на регионалното развитие в кабинета на Иван Костов, като консултант на неправителствени организации от Европа, които идват с идея за подпомагане на местното развитие.

Гарнизов е и активен блогър - познанието и емоцията, натрупани от срещата с хора, не остават скрити в научни текстове и доклади, а се появяват редовно във вестникарски рубрики по актуални проблеми.

Изложбата ще може да бъде видяна до 19 юли. 

Водещи

Най-четени