Раздават четвъртите награди „Рицар на четката“ 26.11 | 13:19

Събитието ще се състои тази събота в НДК

От iNews.bg

На 1 декември от 17:30 часа в Мраморното фоайе на НДК ще се проведе церемонията по връчване на наградите "Рицар на четката”. За приза през 2018 г. се борят 850 художници. Наградата е базирана на международния проект на арт център "Орхидея” – "Картина от мнозина”. Той е създаден от творческия екип Кунка Бакалова и Момчил Николов с идеята да бъде обща картина в прогресия, а целта е да се приобщят максимален брой съвременни художници по най-достъпен и емоционален начин. Резултатът е любопитна мозайка от всевъзможни сюжети, стилове и техники. Предизвикателството на проекта е индивидуалното авторско присъствие, но в силна конкурентна среда. Всеки автор изпраща свое произведение върху 4 малки квадратни платна, събрани в по-голяма картина,образуваща квадратен пъзел от 4 части.

Най-добрите художници, участвали в "Картина от мнозина”, ще получат тазгодишния приз "Рицар на четката”. Наградите ще бъдат връчени от популярни личности в културната и обществената сфера, сред които са проф. Огнян Герджиков, голямата българска певица Йорданка Христова, обичаната актриса Стефания Колева,  момичета от ансамбъла на България по художествена гимнастика, баскетболният треньор Тити Папазов, популярната телевизионна водеща Ева Веселинова, поетът Илиян Любомиров, писателят Вълко Мишев, икономистът проф. Георги Чобанов и др. Те сами ще изберат и ще наградят художниците, като петте момичета от ансамбъла – капитанът Симона Дянкова, Лаура Траатс, Елена Бинева, Мадлен Радуканова и Стефани Кирякова, ще връчат пет отделни статуетки. Целта е обединяване и поощряване на художниците, както и приобщаването на хора от различни сфери от обществения живот в България, които да станат съпричастни към труда и таланта на творците. Така към проекта се включват още артисти, поети, музиканти, хореографи, спортисти, треньори, телевизионни водещи, политици и др. Призът представлява стилна бронзова статуетка, дело на скулптора Момчил Николов.

Всички участници в "Картина от мнозина" се борят и за голямата награда "Рицар на публиката". Победителят се избира чрез SMS гласуване, а всички творби и техните автори могат да бъдат видени в сайта на проекта kartinaotmnozina.com. Заедно със статуетката "Рицарят на публиката" получава и екскурзия до люлката на Ренесанса - Флоренция.

В предишните издания на наградите "Рицар на четката" своите фаворити са избирали и награждавали Йорданка Фандъкова, Стефан Данаилов, Андрей Слабаков, Ернестина Шинова, Недялко Йорданов, Нешка Робева, Кубрат Пулев, Тервел Пулев, Любо Ганев, Астор, Поли Генова, Камен Воденичаров, Деси Банова и други популярни личности.

Водещи

Най-четени