Рашидов: Да стане, както премиерът казва - за нас народът е важен, след това БСП 08.08 | 16:32

Културният министър видя в археологията“ту кафенце, ту минерална водичка, ту сандвич“

От Ивелина Георгиева

Ето вече е факт първата археология в София и това ще бъде най-любопитният център в Европа. С тези думи министърът на културата Вежди Рашидов започна своята инспекция на строително-монтажните работи на първи етап от античен комплекс "Сердика", намиращ се между Президентството и Министерския съвет.

Той се похвали, че след готовността от негова страна за отказ дори от поста на министър, е успял да убеди премиера Бойко Борисов да запази археологията, въпреки строежа на метрото.

"Имаме вече археологията. Тук става една хубава пешеходна зона. Културата ще я носим. Ту кафенце, ту минерална водичка, ту сандвич, все ще останат парички в държавата", коментира Рашидов и подчерта, че всеки лев заделен за археологията са европейски средства, а не от хазната.

По време на проверката културният министър припомни на изпълнителния директор на "Главболгарстрой" Симеон Пешов, че се гони качество и срокове, с което намекна, че съвсем скоро строителните дейности трябва да приключат и теренът да се разчисти за граждани.

Пешов обеща на 10 август да приключи физически работата, на 16 август да започне почистването и на 20 август хората вече да могат се разхождат по новите пешеходни площи между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2.

Рашидов го прекъсна с думите: "Г-н Пешов, ние документацията ще си я оправим по-спокойно, да пуснем народа да влезе да види и да стане, както премиера казва: за нас народът е важен, след това БСП".

Културният министър обясни, че етапите на строително ремонтните дейности са три, защото археологията е като риболова. "Има вода, има тапа, защото един Господ знае, какво има под водата, чакаме и гледаме една тапа и един господ знае, какво има и под археологията".

Затова все още няма краен срок за завършването на втори и трети етап, тъй като при тях все още се копае с надеждата да изникне поредната археологическа ценност.

Върху археологическите разкопки, обаче ще бъдат сложени стъклени паравани. Така хората ще могат да разгледат находките.

Рашидов смята да превърне в туристическа атракция и копаещите археолози, защото според него това би било много интересно на туристите. В тази връзка той даде пример с Барселона и многовековната Саграда Фамилия, която се реставрира от повече от 20 години.

"Това ще бъде една свободна зона, хората да могат да минават, дано премиерът се похвали добре пред Барозу, който ще дойде за откриването на метрото на 30 август", възкликна Рашидов.

По думите на културния министър преди три години дори не е имало тема за археологията, тя се е възродила сега и той е много щастлив от факта, че вече има главен археолог в лицето на финансовия министър Симеон Дянков.

"Аз започвам да докарвам Европа в България няма смисъл да ходим в Париж да гледаме Леонардо да Винчи, Рафаело и др. Нали първо, за да поканя накой да ги гледа тук, трябва да има къде да го поканя, ние нямаме музей", възмутено коментира министърът на културата. Според него туристите и гостите на София "ги вкарвахме в "Александър Невски" да гледат криптата, която е наша, и оттам в първата кръчма, за да им покажем троянски чинии и шопска салата".

Сега вече има цял лъч с археология и култура, похвали се Рашидов.

Културният министър сподели, че има още една мечта и тя е да превърне бившия царски дворец в подобие на двореца Версай. От тази негова идея могат да се събират такси за посещения, квартет Димов да свирят вечерно време там, а писатели и поети да представят книгите си и да четат поезия, чертае планове още министърът.

Водещи

Най-четени