Рашидов нареди проверка на случая със срутената черква в Черноземен 19.07 | 13:28

Митрополит Николай отказал да разпише готов проект за ремонт на 160-годишния храм

От iNews.bg

Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди на Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерството на културата да извърши съвместно с община Калояново проверка на случая със 160-годишната срутена черква "Свети Георги" в пловдивското село Черноземен, която е паметник на културата. Инспекторите трябва да дадат и предписания за съхраняването на храма, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Припомняме, че вчера дървеният навес на храма се сгромоляса часове, след като в него е имало церемония по опело, на която са присъствали 50 души.

Черквата отдавна се е нуждаела от ремонт и за нея е имало изготвен и одобрен европроектоще преди две години за реставрация по Програмата за развитие на селските райони с осигурени 700 000 лв. за целта. Пловдивският митрополит Николай обаче е отказал да се извърши ремонта.

През април миналата година община Калояново е известила и Комисията за бедствия и аварии, но отговор и от там нямало, предаде БГНЕС.

Европейското финансиране бе по спечелен от общината архитектурен проект. Въпреки окаяния си външен вид и реалната опасност от цялостно срутване, построената през 1848 г. черква е паметник на културата от историческо значение. Тя е оцеляла след набези през 70-те години на 19-ти век, също и след пожар и възстановявана упорито от жителите.

 

Иконите в нея са дело на големия майстор Георги Данчов, който ги подарява на съратника на Васил Левски - Иван Арабаджията. Той пък от своя страна ги дарява на църквата в Черноземен. Част от тях са крадени през годините, после открити и върнати на Пловдивската митрополия, която ги задържа.

Водещи

Най-четени