Ремонтират Руската църква в столицата за 100-годишнината й 11.12 | 12:14

Вътрешното обновяване ще се извърши под ръководството на руски експерти, изработили проекта, но с участието и на български реставратори

От Кремена Бедерева

Руската църква в центъра на София ще бъде основно обновена и реставрирана по случай 100-годишнината от нейното освещаване през септември 1914 година. Решението беше взето по време на първото заседание на създадения специално за юбилея комитет, състояло се в Москва, съобщава БНР.

Една от емблематичните сгради на София- храмът "Свети Николай Чудотворец", известен като Руската църква, се нуждае от спешна реставрация и ремонт. Там, където е възможно, рисунките и фреските ще бъдат възстановени в оригиналния им вид.

Вътрешното обновяване ще се извърши под ръководството на руски експерти, изработили проекта, но с участието и на български реставратори. Така предложената първоначално цена от 920 хиляди евро може да бъде намалена в пъти, пресметнаха участниците в заседанието на комитета за юбилейното честване.

Средства ще се набират и чрез дарителски сметки, обяви игумен Филип, настоятел на църквата. "Убеден съм, че и обикновените български вярващи ще откликнат на този призив. Не е важно колко хора ще пожертват средства, важното е, че всяка стотинка, дарена за реставрацията на храма, ще бъде приета с благодарност и голяма любов, защото църквата "Св. Николай Чудотворец" е общо достояние и на България и на Русия", посочи представителят на Московската патриаршия.

Съпредседател от българска страна на комитета, който ще организира честванията по случай 100-годишнината на храма, ще бъде Симеон Сакскобургготски.

Водещи

Най-четени